Tack för en fantastisk tid under OS i Rio!

24 aug 2016

Nu är mitt uppdrag avslutat här i Rio. Det har varit en stor ära och ett ansvarsfullt och roligt uppdrag att få kommentera Brottningen under dessa Olympiska spel. När jag fick förfrågan av Viasat om jag ville kommentera brottningen vid OS så funderade jag både en och två gånger. Var jag verkligen rätt man för detta och skulle jag klara av uppdraget med allt vad det innebär. Jag förstod att det kommer vara höga förväntningar från omgivningen men framförallt från mig själv. 

Jag bestämde mig tillslut för att tacka ja. Jag insåg att det nu fanns möjlighet att visa upp vår fantastiska idrott från sin allra bästa sida. Korruption och konstiga regler har ofta varit i fokus och det man hört i folkmun dom senaste åren. Nu fick jag chansen att visa och lyfta vår idrott med alla dess spektakulära tekniker och grepp från ett annat perspektiv. Samtidigt ville jag få tittarna att förstå vilken allsidighet och vilka fysiska kvaliteter som krävs för att bli en framgångsrik brottare. Jag ville även förklara dom relativt nya reglerna som gjort brottningen så mycket bättre och förklara tekniker på ett lättsamt och positivt sätt för en bredare publik. Mitt huvudmål blev alltså att få fler människor att förstå sig på och bli intresserade av brottning och se tjusningen med sporten.

 

Jag satte mig ner och började läsa in och studera Världsbrottare i både Grekisk romersk stil och fristil för både herrar som damer. Jag åkte på turneringar, läste reportage och artiklar om brottare från hela världen och funderade över hur jag skulle förmedla brottningen på bästa sätt. Jag satt timmar varje dag och tittade på klipp och filmer på olika brottare och matcher. Jag studerade och skrev om varje enskild brottare av dom ca 360 st brottare som kvalificerat sig till OS med information om deras brottningsstil, meriter mm. Jag kanske överarbetade en aning men jag ville vara så bra förberedd jag bara kunde. Jag pratade med Viasat och gjorde allt för att brottningen skulle visas så mycket som möjligt under dessa spel. Brottningen blev en av dom idrottsgrenar som nu fick mest tid i Svensk TV under detta OS. Vi fick timmar och dagar med direktsända matcher från alla viktklasser som kommenterades live från morgon till kväll av mig och Janne Blomqvist på plats i Rio. Vi var ofta i huvudkanalerna TV3 och TV10, annars i någon av Viasatkanalerna. Aldrig tidigare hade det visats så mycket brottning i direktsänd TV meddelade Viasat.

 

Så stort tack till Viasat som satsat både pengar och resurser på att visa brottningen i Rio. Vi nådde ut till en stor publik med många nya tittare av brottning, som nu fick se fantastiska matcher med både spänning och dramatik. Vi fick se våra svenska brottarhjältar, Sofia Mattsson och Jenny Fransson ta sina härliga Bronsmedaljer och se en hårt kämpande Fredrik Schön göra sin sista tävling och som då gjorde sin livs turnering. Fredrik lyckades bland annat besegrade två stycken f.d. världsmästare för att ta sig till en bronsmatch. Ja han var så nära att ta den där efterlängtade medaljen han var värd men snubblande tyvärr tappert på mållinjen. Tittarna fick se Japanskan, Kaori Icho bli historisk genom att ta sitt fjärde OS guld och se den gigantiska tungviktaren, Kubanen Lopez ta sitt tredje OS guld. Vi fick se fristilens stora fixstjärna i 74 kilosklassen, amerikanen och favoriten, Jordan Burroughs åka ut med dunder och brak och även beskåda, ”The Russian Tank” köra över sina motståndare i fristilens 86 kilosklass med mera. Tävlingen innehöll kämparanda, tårar, dramatik, spänning, glädje och lycka. Ja tittarna fick se något nytt och fräscht med otroligt underhållande matcher. Ja en sport som innehöll i stort sett allt med en bra inramning som flera utryckte det.

 

Jag blev verkligen glad när min kollega Janne Blomqvist ställde sig upp på Viasats avslutningsfest och sa inför alla kommentatorer och övrig personal att det varit en ära att få arbeta tillsammans med mig under detta OS och berömde att jag varit så bra förberedd. Även sportchefen för Viasat, Per Nunstedt reste sig upp och hyllade vårt samarbete och berättade att vi lyft brottningen på ett fantastiskt sätt. Jag vill inte slå mig själv för bröstet men jag vill förklara att jag gjort mitt allra bästa utifrån mina förutsättningar för att lyfta och visa upp brottningen. Jag tror det fanns en fördel med att jag själv deltagit vid tre Olympiska spel och vet vad brottarna går igenom både mentalt och fysiskt inför och under ett OS när jag kommenterade brottningen. Jag kunde dessutom berätta vad som händer och sker runt omkring ett OS som aktiv. 

Det fanns dom som var skeptiska och tyckte valet av kommentator för brottningen var fel inför OS. Det fanns dom som sa att jag inte har koll på vilken typ av koppling och specifika tekniker vissa av brottarna i grekisk romersk stil har numera eftersom det var ett tag sen jag avslutade min karriär. Men det är nog inte dessa små detaljer som den stora massan är intresserade av tänkte jag och dessutom har vi ju både damer och fristil herrar att ha koll på. Jag bestämde mig ändå för att lära mig så mycket som möjligt om alla världsbrottare under mina förberedelser. För mig var det som sagt viktigt att förklara och visa upp vår idrott från sin absolut bästa sida för den stora massan, då dom övriga redan var med på tåget. Får vi fler intresserade av brottning så kan vi förbättra nyrekrytering, få in fler sponsorer, skapa bra relationer med media och lyfta brottningen med bättre förutsättningar för våra aktiva brottare. 

 

Fristil herrar visade även dom upp fantastisk fin och spännande brottning och intresset var stort bland tittarna på detta trots uteblivna svenskar. Jag hoppas vårt förbund nu kan göra en storsatsning även på fristilen i Sverige då det kommer att gynna svensk brottning och då även damer och herrar i Grekisk romersk stil. Jag hoppas att hela brottarsverige nu kan dra nytta av dom sportliga framgångarna från OS och från dom positiva vindar som råder. Att vi kan enas, släppa prestige och kämpa tillsammans utan att baktala eller motarbeta varandra. Vi kan inte älska alla men vi har alla samma mål och intressen med vår kära sport. Om någon är missnöjd med mitt eller någon annans jobb inom brottningen eller tycker vi kan göra saker annorlunda så hoppas jag på rak kommunikation och feedback. Då både negativ och positiv feedback alltid är en viktig del och en gåva för utveckling. Jag hoppas att brottar Sverige kan fortsätter prata med varandra och inte om varandra med rak kommunikation och att man vågar säga ifrån om så inte sker. För nu har vi världens chans att lyfta brottningen om vi står enade och starka tillsammans.

 

Jag har säkerligen kunnat göra vissa saker annorlunda eller sagt och gjort vissa fel när jag kommenterat vilket såklart är mänskligt. Det finns säkerligen personer som kunnat göra detta bättre men jag gjorde som sagt så bra jag bara kunde och är nöjd med den responsen vi fått. Jag vill tacka min underbara fru som haft tålamod när jag nästan varje dag i ungefär ett års tid har suttit framför datorn och skrivit och studerat brottare, inte minst under vår gemensamma semester denna sommar. Tack älskling! Du är fantastisk❤ Jag vill även tacka klubbar, vårt förbund, ledare och tränare ute i landet där medparten jobbar hårt och ideellt för att utveckla svensk brottning. Ni gör ett fantastiskt arbete! Vi kan alla bli bättre på att ge och visa dessa människor vår uppskattning, ja det lilla kan betyda så mycket.

 

Jag vill även tacka för alla fina kommentarer jag fått under detta OS och vill avsluta denna text med att delge er några av dessa som jag fått från personer som inte haft någon direkt anknytning eller relation till brottning tidigare. Deras kommentarer gjorde mig verkligen glad och stämmer så väl in med min målsättning som kommentator för brottningen. Jag har dock tagit bort deras efternamn pga. integritet. Vi hörs mina vänner! 

 

Brottarkram Martin Lidberg

 

Hej Martin! Du får min guldmedalj för bästa expertkommentator under OS. Du var helt suverän. Jag var inte särskilt intresserad av brottning innan OS men nu är jag helt fast. Du lyckades göra sporten spännande och fascinerande, och jag lärde mig mycket.

Tusen tack!

/Tom

 

Du gör ett fantastiskt bra jobb som kommentator. Du lyfter verkligen fram brottningen bra för den breda massan 

/Daniel 

 

Är inte jätte intresserad av just brottning som sport men jätte kul och höra dig 👍🏻 du är proffsig!
/Lena 

Superkul! Tack för bra kommentatorsuppdrag: -). Extra viktigt för en annan som inte kan brottning

/Lisa 

 

Jag har aldrig kollat på brottning förut, inte varit min grej! Men detta OS har jag suttit klistrad;) Jag har förstått tjusningen med sporten// Tack för det😀

/Elisabeth 

 

 Nu åker jag snart o köper en TV till stugan😎. Jag vill ju också se o höra brottningen här😊 Spännande! 😊

/Ann-Charlotte

Kontakta oss

Är du intresserad av föreläsningar, träning eller events? Kontakta mig gärna via epost nedan så återkommer jag inom kort.

Bokning och förfrågningar:
martin@martinlidberg.com

För press:
Pressbilder

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Privacy Policy och Terms of Service gäller.